Hyld

Hyld

Almindelig hyld vokser over hele landet, oftest i skovbryn, levende hegn, krat, på ruderater og ved beboelser og især omkring gårde, hvor jorden tit er kvælstofholdig. At hylden foretrækker kvælstofholdig jord, betyder også, at man nærmest altid skal forcere en hær af brændenælder, når man skal have fat i dens blomst eller bær.

Hyld er blevet anvendt som lægiver i læhegn. Veddet er tungt og hårdt og er blevet brugt til forskellige husholdningsredskaber såsom træskeer, håndtag, garntrisser og smådele til spinderokker. Blomsterne er sveddrivende, og ligesom bærrene er de traditionelt blevet anvendt mod forkølelse. Det er sikkert og vist, at en kop dampende hyldesaft, serveret med omsorg og medfølelse, hjælper på influenza og forkølelse.

Hyldens blomster er fine til te, råsaft og snaps og kan bruges som pynt og smagsgiver i drinks og desserter. De umodne bær kan syltes som kapers, og de modne bær er gode til at koge hyldesaft og suppe på.